Bahasa adalah alat komunikasi utama pada masa kini. Bahasa cukup membentuk media untuk pemindahan idea, perspektif dan semua. Begitu banyak bahasa yang dituturkan di seluruh dunia hari ini, kebanyakan bahasa diilhamkan dan dituturkan secara kolektif oleh etnik atau bangsa. Namun di antara banyaknya bahasa, terdapat bahasa global yang dominan dituturkan secara popular di seluruh planet ini.

Bahasa Inggeris adalah salah satu bahasa dominan yang dituturkan di seluruh dunia. Lebih 2 bilion orang di planet ini menggunakan Bahasa Inggeris bahasa secara berkala dalam komunikasi mereka. Juga mengenai 400 juta orang mempunyai bahasa Inggeris sebagai bahasa pertama mereka. Ini menunjukkan kelebihan besar yang dimiliki seseorang sekiranya dia dapat bertutur dalam bahasa Inggeris.

 Dunia terbuka untuk anda apabila anda mempunyai pengetahuan yang baik mengenai bahasa Inggeris. Bahasa Inggeris adalah bahasa rasmi di banyak negara di seluruh dunia. Lebih 50 negara di seluruh dunia mempunyai bahasa Inggeris sebagai bahasa rasmi mereka. Sebilangan besar komunikasi silang budaya ditransaksikan dalam Bahasa Inggeris. Ini menekankan perlunya mempelajarinya jika anda belum mengucapkannya.

 Kelebihan memiliki penguasaan bahasa Inggeris yang baik merangkumi bidang perniagaan. Ini adalah kemahiran yang hampir tidak dapat dielakkan ketika anda ingin menjadi sebahagian daripada tenaga kerja global. Majikan di seluruh Eropah dan benua lain sememangnya menggemari pekerja berbahasa Inggeris untuk pekerjaan global mereka. Pilihan sedemikian dapat difahami dengan baik memandangkan pekerja berbahasa Inggeris ini mempunyai khalayak yang lebih luas dan mudah bermain dalam suasana kerja antarabangsa.

 Apabila mendapat maklumat, anda mempunyai lebihan dalam bahasa Inggeris. Fikirkan ini: kira-kira 50% kandungan yang terdapat di internet ditulis dalam bahasa Inggeris! Ini menunjukkan jumlah maklumat yang luar biasa yang tersedia untuk anda sekiranya anda memahami bahasa Inggeris dengan baik. Anda boleh dengan mudah mendapatkan peranti yang didayakan internet anda dan membuat carian dalam talian untuk mencari apa sahaja yang anda mahukan dan anda mempunyai banyak maklumat di atasnya dengan mudah di hujung jari anda. 

Oleh itu, kita dapat melihat bahawa bahasa Inggeris adalah penambahan utama terutamanya jika anda ingin mengatasi masyarakat terdekat dan menjadi global. Setelah mengatakan ini, sudah pasti bahawa bahasa Inggeris adalah kemahiran komunikasi yang semestinya anda miliki di almari anda!

Myenglishisgood.net.my