Kata kerja transitif hanyalah kata kerja yang boleh disatukan dengan objek langsung. Dengan kata lain, kata kerja transitif adalah tindakan yang dilakukan terhadap sesuatu atau seseorang.

Transitive verbs
Kata kerja transitif hanya pergi dengan objek langsung.

Mari kita lihat contoh di sini.

Kata kerja transitif adalah kebalikan dari kata kerja intransitif. Kata kerja intransitif tidak akan pergi dengan objek langsung.

Jude menonton filem.

Di sini kata kerja yang ditonton (mendapat dari menonton) adalah kata kerja transitif. Seperti yang telah kita jelaskan kata kerja transitif sebelumnya, kata kerja itu dilakukan terhadap sesuatu. Dalam contoh di atas, Jude dapat menonton sesuatu. Dari contohnya, kita melihat bahawa objek langsung dengan kata kerja transitif itu adalah filem.

Ideanya mudah, kata kerja transitif selalunya berlaku dengan objek langsung. Mencari objek langsung yang menyertai kata kerja transitif tidak terlalu sukar. Anda terutamanya perlu melihat kata kerja, kemudian bertanya "apa kata kerja yang berlaku?" atau "kata kerja dengan siapa?"

Sekiranya persoalan seperti apa atau kata kerja yang berlaku tidak masuk akal, maka kemungkinan besar apa yang anda miliki adalah bukan kata kerja transitif yang menjadikannya kata kerja intransitif.

Mari kita ambil beberapa contoh lagi.

Andy suka nanas.

Anda sekarang boleh bertanya pada diri sendiri "apa yang disukai Andy?" Dia suka nanas. Oleh itu, kita dapat melihatnya cinta di sini mengambil tempat kata kerja transitif sementara nanas menggantikan objek langsung.

Adakah ia menjadi jelas?

Sejauh ini kami telah memeriksa kata kerja transitif dalam konteks objek langsung yang mengandungi kata tunggal. Tetapi ini tidak selalu berlaku. Kadang kala, objek langsung ini boleh berbentuk frasa nama, iaitu kumpulan kata.

Jude menonton filem seram.

Bukan lagi hanya filem tetapi filem seram.

Sekali lagi, Andy suka nanas kini boleh menjadi Andy suka nanas yang dihiris.

Ada perkara yang perlu diperhatikan di sini. Kata kerja transitif tidak boleh menggunakan objek langsung yang nyata. Yang penting ialah objek mengambil tindakan kata kerja transitif, tanpa mengira sama ada objek langsung itu nyata atau tidak.

John tidak benar-benar rajin, dia hanya untung!
Anda dapat melihat bahawa kata putus dari kata kerja ke teguran adalah kata kerja transitif dan itu menghasilkan untung. Nasib di sini bukan objek yang nyata tetapi dalam ayat di atas, ia memenuhi kapasiti objek langsung.

Jadi ini untuk anda:
Julia memberi inspirasi, dia menjalankan perniagaan.

Bolehkah anda mengenal pasti kata kerja transitif di sana dan objek langsung?