Kata ganti nama diri pertama digunakan secara meluas dalam Bahasa Inggeris bahasa. Mereka membenarkan komunikasi yang lebih diperibadikan yang lebih tidak formal dan langsung. Ini mungkin naratif, atau dalam cerita. Kata ganti nama orang pertama sangat popular dalam bahasa Inggeris. Kata ganti nama diri orang pertama yang biasa kita gunakan adalah "saya," "Saya," "kita," dan semua. Kata ganti nama diri pertama dapat berbentuk tunggal dan jamak.

Understanding first person pronouns and how they are used

Setelah mengatakan ini, kata ganti nama diri pertama dapat digunakan dalam beberapa cara. Marilah kita melihat beberapa cara mereka dapat digunakan dalam komunikasi kita.

Kata ganti nama diri pertama boleh digunakan sebagai kata ganti nama diri subjektif

Kami telah menyebut kata ganti nama diri pertama seperti “kami” dan “Saya”. Ini adalah kata ganti yang tepat. Anda tahu mengapa? Ini kerana mereka digunakan sebagai subjek kata kerja dalam ayat. Mari kita lihat beberapa contoh:
KAMI bercakap mengenai belajar Bahasa Inggeris dengan baik.
Perhatikan dalam ayat di atas, "kita" adalah subjek kata kerja "belajar". Mari kita ambil contoh lain:

Saya bermain bola sepak semalam.
"Saya" adalah subjek kata kerja "dimainkan".

Kata ganti nama diri pertama boleh digunakan sebagai kata ganti nama diri

Kata ganti yang berpotensi boleh menjadi kata ganti orang pertama seperti "milik kita", "milikku", "milikku". Dalam tradisi biasa, kata ganti posesif ini diikuti oleh kata nama. Mari kita lihat contohnya.

Anjing saya berkembang dengan cepat.

"Saya" menunjukkan bahawa orang itu memiliki anjing, itu adalah milik anjing dalam kalimat. Oleh itu, kita melihat bahawa "my" memainkan peranan sebagai kata ganti posesif.

Taman kami sangat besar dan indah, saya boleh tinggal di dalamnya sepanjang hari.

Dalam situasi di atas, "kami" menunjukkan pemilikan kebun. Itu juga menunjukkan kepemilikan. Oleh itu "kita" di sana memainkan peranan kata ganti posesif.

Kata ganti nama diri pertama dapat digunakan sebagai kata ganti objektif

Cara lain kata ganti nama diri orang pertama adalah sebagai kata ganti objektif. Di sinilah kata ganti nama orang pertama seperti "saya" dan "kita" masuk. Posisi yang mereka isi dalam ayat itu adalah dari objek kata kerja. Mereka juga bisa masuk sebagai objek preposisi. Mari kita lihat contohnya.

Sekolah memberi kami hadiah.
Di sini "kita" adalah objek "memberi".

Mark mentertawakan saya.

"Saya" digunakan di sini adalah objek preposisi "at".

Oleh itu, kita ada! Kita seharusnya sudah memahami apa kata ganti nama orang pertama dan pelbagai cara ia boleh digunakan dalam ayat kita. Bahasa Inggeris selalu menyeronokkan untuk dipelajari.