Sering kali dalam komunikasi hari ini, kita dengan mudah tersilap kata "saya sendiri". Sebilangan besar dari kita secara bergantian menggunakan "saya" dengan "saya" tidak mengetahui perbezaan antara "saya" dan "diri saya" serta pelbagai situasi yang boleh anda gunakan dengan betul. Dalam panduan ini, kita akan belajar bagaimana secara terpisah kata "saya" dan "saya" dapat digunakan.

http://www.myenglishisgood.info/wp-content/uploads/2017/07/Myself-and-Me.jpg

Orang biasanya menyalah anggap "diri saya" ketika merujuk pada diri mereka dalam ayat. Mari kita cuba melihat contohnya terlebih dahulu.

"Hai Brian, silakan hubungi Ben, Avar, atau saya sendiri jika anda mengalami kesulitan untuk sampai ke pejabat."

Sekarang perhatikan "saya" dalam ayat. Adakah betul? Sekiranya saya atau saya berada dalam kedudukan itu?

Di sini, kita harus menguraikan ayat itu dengan berhati-hati. Bayangkan Ben dan Avar tidak hadir dalam penyataan itu, bolehkah anda katakan "Hai Brian, silakan hubungi saya sendiri jika anda mengalami kesukaran untuk sampai ke pejabat ”? Tidak. Apa yang anda ingin katakan adalah "Hai Brian, silakan hubungi saya jika anda mengalami kesulitan untuk sampai ke pejabat." Oleh itu sekarang sudah cukup jelas. Fakta bahawa Ben dan Avar masuk ke dalam pernyataan itu tidak mengubah apa-apa. Ia masih "Hai Brian, silakan hubungi Ben, Avar, atau saya jika anda mengalami kesulitan untuk sampai ke pejabat." Adakah itu difahami?

Mari kita melangkah lebih jauh. Myself digolongkan sebagai kata ganti refleksif. Itu kelihatan besar untuk diingati. Mari kita mendekatinya dengan cara yang lebih mudah. Bagus, sekarang anda berada di depan cermin dan anda melihat diri anda di cermin. Anda akan berkata "Saya melihat diri saya di cermin." Apa yang anda lihat di cermin adalah bayangan anda. Itu adalah cara yang sama dengan kata ganti orang refleksif, ia merujuk kepada anda. Terdapat kata ganti reflektif biasa yang lain seperti diri mereka sendiri, dirinya sendiri, diri sendiri dll.

Satu peraturan besar ialah kata ganti refleks tidak boleh digunakan sebagai subjek ayat, tetapi selalu memainkan peranan sebagai objek. Kami telah memeriksa kedudukan subjek dan objek. Sesuatu seperti: James menyukai Bridget. James adalah subjeknya, dia adalah orang yang melakukan aksi "suka". Di sini Bridget adalah objek, dia menerima aksi "suka". Oleh itu, anda tidak boleh mengatakannya "Saya suka Bridget". Dengan cara yang sama adalah salah untuk mengatakannya "Avar dan saya suka Bridget." Tempat terbaik "diri saya" masuk adalah ketika anda adalah subjek dan objek yang anda adalah orang yang melakukan tindakan dan juga orang yang menerima tindakan. Sesuatu yang serupa "Saya melihat diri saya menyertai pasukan bola keranjang."

Oleh itu. Kini anda dapat mengenal pasti bila anda boleh menggunakan diri saya atau saya dengan betul. Bahasa Inggeris belajar adalah satu proses, perkara kecil menambah perkara yang besar dan secara amnya anda bertambah baik.