BAGAIMANA UNTUK

BELAJAR

GRAMMAR

Tanda petikan

Peraturan asasnya ialah apabila anda ingin menulis perkataan, ayat, anda mesti memasukkan kata atau ayat tersebut dalam tanda petik. Cara kerjanya ialah tanda petik ini mesti mengandungi apa sahaja yang terpancar dari mulut pembesar suara.

Contohnya ialah:

“Cubalah yang terbaik untuk memahami Bahasa Inggeris Bahasa, itu akan mengangkat anda daripada rakan sebaya dan memberi anda kelebihan daya saing, ”kata Anna. Tanda petik "" menutup semua yang dikatakan oleh Anna.

Dalam kes di mana Anna mahu mengatakan sesuatu yang dikatakan oleh orang lain. Anda menggunakan tanda petik tunggal di dalam dua tanda petik.

"Saya pergi ke gim tetapi Jude bertanya bagaimana saya mengenai kita pergi menonton filem ', jadi saya berubah fikiran, "kata Anna.

 Anda pasti perasan bahawa noktah dan koma masuk dalam tanda petik.

Jangkamasa

Ini adalah salah satu yang paling asas dan paling biasa dalam bahasa Inggeris bertulis. Tempoh pada dasarnya menandakan berakhirnya ayat. Bagaimana ia berfungsi dengan petikan anda semasa menulis dialog anda? Cara yang sama. Tempoh menutup ayat sebelum bahagian tanda petikan yang lengkap melengkapkan ucapan. Sekiranya ayat tidak berakhir di sana, jangan gunakan titik, anda mungkin boleh menggunakan koma untuk meneruskan aliran. Sekiranya petikan berada di akhir ayat, noktah harus diletakkan di dalam tanda petik akhir. Billy menjelaskan, "Saya mengalami hari yang menyenangkan."

"Jangan bimbang saya mengalami hari yang menyenangkan," jelas Billy.

 Undang-undang ini mungkin kelihatan agak kaku pada awalnya, tetapi semakin banyak anda menggunakannya dalam dialog bertulis anda, semakin terintegrasi dan sebahagian dari anda menjadi sah. Dalam masa yang singkat, anda menjadi sangat fasih menulis dialog yang sangat baik.